Klik hier om terug te gaan naar het verhaal met voetnoten Jezus had honger
Waarom Jezus op de dinsdag voor Zijn sterven op weg naar Jeruzalem honger had vertelt de Bijbel niet. Had Jezus die ochtend niet ontbeten? Was Hij in gedachten nog bij gisteren. Toen Hij door een grote groep mensen Jeruzalem was binnengehaald. Veel mensen hadden voor Hem hun mantel op de weggelegd. Anderen hadden de weg met groene takken en palmtakken versierd. Jezus ging immers vast en zeker naar de tempel. Dat deed Hij altijd als Hij in Jeruzalem was. Daarom begroetten zij Hem met palmtakken zoals het pelgrimslied dat zei: ‘Vier feest en ga met groene twijgen tot aan de hoorns van het altaar’.
Het mooiste van de bijzondere intocht was dat allerlei mensen daaraan hadden meegedaan. Groot en klein. Jong en oud. Mensen in de kracht van hun leven. Mensen met een beperking. Maar van al die verschillen was niets te merken geweest. Samen hadden ze een prachtig lied gezongen. De oudtestamentische versie van Samen in de naam van Jezus. Dat lied kenden ze weliswaar niet. Wel Psalm 118: Gezegend wie komt in de naam van de Heer.
De mensen hadden niet alleen samen over die zegen gezongen. Zij zongen ook van Levende hoop: Zij zongen ook: Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David! Samen met het Hosanna, Het Redt alstublieft. Mooi was dat. Hoe verschillend de mensen ook waren in hun denken, ervaren en doen…… Samen hadden zij God zingend gebeden om Redding.
Want daarvoor was Jezus toch gekomen! Vorige week vrijdag had Hij dat in Jericho nog tegen Zacheus gezegd. Zacheus, de tollenaar die in een vijgenboom geklommen was om Jezus te zien. Jezus had toen tegen hem gezegd: “De mensenzoon is gekomen om te zoeken en te redden wat verloren was”.
Vandaag was Jezus weer op weg naar Jeruzalem. Onderweg kreeg Hij honger. Even verderop zag Hij weer een vijgenboom. Volop in blad. Vandaag geen Zacheus in de boom om Jezus te zien. Hopelijk wel een paar vijgen om de honger wat te stillen. Niet dus. Eerlijk gezegd was het voor eetbare vijgen nog een beetje vroeg in het jaar. Opmerkelijk genoeg had Jezus de boom toen toch vervloekt. De boom zou nooit eetbare vijgen geven.
Toen Jezus en Zijn discipelen de volgende dag de vijgenboom weer zagen bleek de boom van wortel tot kruin zelfs helemaal verdord te zijn. De ene dag volop in het blad, de andere dag helemaal verdord. Dood. Staan leven en dood door Jezus woord dan zo dicht bij elkaar?
Inderdaad dood en leven staan door Jezus dicht bij elkaar.
Vrijdag zal Jezus sterven. Dood.
Maar na drie dagen weer opstaan. Leven! Jezus onze Levende hoop.
Laten wij daarom met al onze verschillen in ons zijn en leven, denken, doen en ervaren samen zingen van die hoop.
Samen in de naam van Jezus.
Halleluja Jezus Overwinnaar.